Malvarlığına Karşı Suçlarda Malvarlığı Kavramına Eleştirel Bakış - Alpertunga Avukatlık Bürosu

Türk Ceza Kanunu, Ä°kinci Kitap, Ä°kinci Bölüm, Onuncu Kısım ile “Malvarlığına Karşı Suçlar” düzenlenmektedir. Malvarlığı kavramının farklı tezahürleri ve alt baÅŸlıklarının olduÄŸunu görmekteyiz. Ceza hukuku kapsamında suçun konusuna dair incelemelerin yapılmasında eÅŸya hukuku nezdinde yapılan tanımların ceza hukuku için de anlam ifade etmesi[1] ve aynı zamanda eÅŸya hukukunda yapılan tanımlardaki deÄŸiÅŸimlerin ceza hukuku için de yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle malvarlığı baÅŸlığı altındaki kavramların tanımlanması ve suç içindeki görünümlerine dair farklı görüÅŸleri vurgulamak amacıyla bu çalışma düzenlenmiÅŸtir.

Malvarlığı ve Diğer Kavramlar

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 35. maddesi ile kiÅŸilere tanınmış olan mülkiyet hakkından bahsetmemiz gerekecektir. Türk Medeni Kanunu 683. maddesi ile mülkiyet hakkı içeriÄŸini iÅŸaret ederek “Bir ÅŸeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o ÅŸey üzerinde dilediÄŸi gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.” malik ile “ÅŸey” arasındaki iliÅŸkiyi göstermektedir. Bu bahisle kanun lafzının mülkiyet tanımı vermediÄŸini ancak içerisinden mülkiyetin tanımı, öÄŸeleri ve tüm özelliklerini türetebileceÄŸimizi çıkarmaktayız.[2]

EÅŸya kavramı için genel görüÅŸ olarak; maddi varlığa sahip olma, hakimiyete elveriÅŸlilik, kiÅŸilik dışı olma unsurlarının arandığını görsek de maddi varlık hususunda ekonomik deÄŸer taşıma unsurunun günümüzde aranmaması kanaatindeyiz. Dikkat edilmesi gereken husus Türk Medeni Kanun’un (“TMK”) eÅŸyayı tasnif ederken taşınır ve taşınmaz ayrımını kullanmasının yanında bu ayrımın ihtiva edemeyip zamanın getirisi olan kavramların da mülkiyet ve dolayısıyla malik kavramlarıyla baÄŸlanabilmesine olanak tanımıştır. Bu tasnifin sonucu ise zilyetlik kavramı ile açıklanmaktadır. Zilyetlik; “bireyin eÅŸyada eylemli egemenliÄŸi, eÅŸyayı elinde tutması, korporel (cismani) baÄŸlantı kurması, anlamına gelmektedir.”[3] Malik olmaksızın eÅŸya üzerinde zilyetlik kurulabilmesinin sonucuyla suçların konusunda karşılaÅŸmaktayız.

Mülkiyet ve zilyetlik kavramlarından sonra zarar kavramı üzerinde durmakta fayda vardır. Zarar kavramı mülkiyet ile açıklanmaya çalışılmışsa da sonrasında farklı teorilerin getirilmesi ile menfaat kavramı içerisinde açıklanmasında yarar vardır. Bilhassa zarar kavramının geniÅŸ yorumu içerisinde maddi ve manevi zarar kavramlarının bulunması, zararın ekonomik deÄŸer olarak görülmesinin ötesinde hukuki deÄŸer olarak görülmesi sonucunu karşımıza çıkarmaktadır. Normatif zarar görüÅŸü ile birlikte zarar, hukuk düzeninin kiÅŸiye tahsis ettiÄŸi ekonomik menfaat ve deÄŸerlerinin ihlali nedeniyle kiÅŸinin faydasındaki azalma olarak karşımıza çıkacaktır.[4] Bu çıkarımın en bariz farkı kiÅŸinin zararının ilgili eylemlerle birlikte eÅŸya üzerinde oluÅŸan zarar ile sınırlı kalmayıp yoksun kalınan kâr ve yansıma zarar gibi zararların da incelenmesi gerekliliÄŸini ortaya çıkarmaktadır. Bu hususta “eylem sonucunda failin malvarlığında artma, maÄŸdurun malvarlığında ise azalma meydana geldiÄŸinden kaynaklı hükmi düzenleme yapıldığı kanaatine”[5] katılmak yerinde olmayacaktır.

Kanaat farklılığının ortaya çıkma sebebi esasen fark (menfaat) teorisi ile somut zarar teorisi arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. Fark teorisi, Friedrich Mommsen’in menfaat kavramında, “Tazmin edilecek zarar (menfaat), malvarlığının zarar verici olay sonrasındaki fiili durumu ile bu zarar verici olay hiç gerçekleÅŸmeseydi malvarlığının içinde bulunacağı farazi durum arasındaki farktan oluÅŸmaktadır.”[6] Buradaki zarar kavramının menfaat ile örtüÅŸtüÄŸünü ve neticesinde zarar kavramının geniÅŸ yorumlanması gerektiÄŸini bu nedenle sadece somut deÄŸiÅŸime bakılmaması gerektiÄŸini görmekteyiz. Somut zarar teorisinde ise sadece ihlale uÄŸrayan hak konusu varlığın kendisinde meydana gelen azalmaların olması yeterli görülmektedir.[7] Teoriler arasındaki fark, bir eylemin bariz olarak eksilme gösterdiÄŸi konu dışında kiÅŸiye zarar verebilecek diÄŸer hususlara karşı bakış açımızdır. Bu açıdan zarar kavramının ekonomik deÄŸer yerine hukuki deÄŸer olarak görülmesi ve zarar kavramının geniÅŸ yorumlanarak yoksun kalınan kâr ve yansıma zararı da ihtiva etmesi yerinde olacaktır.

Kavramların Suçlardaki Görünümleri

Hırsızlık Suçu

TCK 141. madde lafzında belirtildiÄŸi gibi “taşınır mal (eÅŸya)” gündeme gelmektedir. Taşınır eÅŸyanın eylemli egemeni olan kiÅŸi, Türk Medeni Kanunu 985. madde mucibince taşınır eÅŸyanın maliki sayılmaktadır. Bu karinenin, esasında zilyetliÄŸe hukukumuz tarafından atfedilen deÄŸeri gösterdiÄŸini görmekteyiz. Bu hususta hırsızlık suçunun konusunu taşınır mal oluÅŸturmaktadır. Taşınır malın muhteviyatına baktığımızda ise öÄŸretide kabul gören ekonomik karşılık görüÅŸünün yerine hukuki deÄŸer atfedilerek ekonomik deÄŸer taşımayan malların da suçun konusu kapsamında deÄŸerlendirilmesi gerekecektir.[8]

Aynı maddenin mülga 2. fıkrasında düzenlenen “ekonomik deÄŸer taşıyan her türlü enerjinin de taşınır mal sayılacağı” esasen taşınır mal kavramının ceza hukuku içinde nasıl yer edinmesi gerektiÄŸini bize gösterecektir. TMK 762. maddesi ile taşınır malları “nitelikleri itibarıyle taşınabilen maddî ÅŸeyler ile edinmeye elveriÅŸli olan ve taşınmaz mülkiyetinin kapsamına girmeyen doÄŸal güçlerdir.” ÅŸeklinde düzenlenmiÅŸtir. Ancak ilgili hükmün 6352 s. Kanun ile yürürlükten kaldırılması neticesinde enerji, suçun kapsamı dışında kalmıştır. Ä°stisna olarak vurgulamamız gerekirse hayvanların, eÅŸyayı aÅŸan ölçüde tepki verebilmesi sebebiyle kendine özgü (sui generis) yapısı ve TTK 936. madde mucibince taşınır eÅŸya statüsünde bulunan gemilerdir. Ceza Kanunumuz 142. Maddenin 2. Fıkrasının g bendi, büyük ve küçükbaÅŸ hayvan hakkında iÅŸlenen hırsızlık suçunu nitelikli hal olarak kabul etmekte iken büyük ve küçükbaÅŸ hayvan ayrımını ise 22.03.1950 tarihli 5617 s. Kanun’ un 2. maddesinde görmekteyiz. TTK 936. madde hükmü ile taşınır eÅŸya kabul edilen gemilerin çalınmasında ise 141. madde kapsamında suçun konusunun oluÅŸacağını söyleyebiliriz. Fikir ve sanat eserleri için ise FSEK ve SMK uyarınca korumaların olduÄŸunu ancak taşınır eÅŸya vasfını taşıyabilecek ÅŸekilde yapıya ulaÅŸtıklarında TCK 141 vd. hükümlerinin uygulama alanı bulabileceÄŸini söyleyebiliriz.

Hırsızlık suçunun konusunu taşınır mal, korunan hukuki deÄŸerini (tartışmalı olmakla beraber) irade özgürlüÄŸü ile zilyetlik ve zilyetliÄŸin saÄŸladığı haklar oluÅŸturmaktadır. Zira suçun maÄŸduru ve suçtan zarar gören kavramlarının açıklanması üzerine kanun hırsızlığa karşı zilyedi koruma amacını taşımaktadır. Bu durumda zilyedin maÄŸdur, malikin ise suçtan zarar gören olduÄŸunu kabul etmeliyiz. Bu kapsamda mülkiyet ve zilyetliÄŸin hırsızlık suçu açısından farkını görmekteyiz.

TCK 146. madde ile düzenlenen kullanma hırsızlığı suçunun konusunda ise taşınır malın kullanmakla tükenmemesi, iade edilebilmesi gerekmektedir. Bu hususta failin eylemleri neticesinde iade edilemeyen taşınır mallar açısından maddedeki indirim uygulanamayacaktır. Buna karşın kullanma hırsızlığı suçunun, hırsızlık suçundan farklı olduÄŸunu ve bu nedenle konusu bakımından sadece taşınır mallar ile sınırlıdır zira 146. madde lafzında öncelikle hırsızlık suçunun iÅŸlenip daha sonrasında iadesini aramaktadır.

Kanunumuzun yukarıda iÅŸaret edilen deÄŸerleri koruma gayesi karşısında 145. maddede taşınır malın deÄŸerinin az olmasına göre indirim veya ceza vermeme hususunda hâkime takdir yetkisinin tanınmasını, korunan hukuki deÄŸere halel getirdiÄŸini söylemek gerekir.

YaÄŸma Suçu

TCK md 148 ile 151. maddeleri arasında düzenlenen yaÄŸma suçunda malvarlığı unsurunun tezahürünü muhtelif ÅŸekillerde görmekteyiz. Tehdit veya cebir hususunda “malvarlığı itibariyle büyük bir zarara uÄŸratma” kısmı, malvarlığı lafzının geniÅŸ yorumlanmasını gerektirir. Bu nedenle ekonomik deÄŸer yerine hukuki deÄŸer kavramı ile normatif zarar ÅŸeklinde yorumlanarak eÅŸyaya verilebilecek zarar ile yoksun kalınabilecek kâr ve yansıma zararların bu konuda gündeme gelmesi gerekmektedir.

Hükmün devamında “bir malı teslime veya bir malın alınmasına” lafzı ile de kanun koyucunun suçun konusunda taşınır eÅŸyayı düzenlediÄŸini görmekteyiz. Unutmamak gerekir ki birden fazla hareketin arandığı yaÄŸma suçunda tehdit veya cebir kısmı için taşınır eÅŸya ile sınırlı deÄŸilken maddi unsurun hareket baÅŸlığındaki eylemler için taşınır eÅŸya[9] öngörülmüÅŸtür. Taşınır eÅŸyanın tespiti ise bu konuda elzem olup yukarıdaki açıklama ile paralellik gösterecek ÅŸekilde belirleme yapmak gerecektir.

Hükmün ikinci fıkrasında senet lafzı ile taşınır eÅŸya olan kıymetli evrak hususunda düzenleme yapılmıştır. MaÄŸdurun veya baÅŸkasının malvarlığının; pasif kısmının artmasına, aktif kısmının azalmasına sebep olan hareketler cebir veya tehdit ile yapıldığında ilk fıkra hükmü ile cezalandırılır ancak maÄŸdurun veya baÅŸkasının aktifinin azalması ya da pasifinin artmasının somut olarak gerçekleÅŸmesi gerekmemektedir.

Mala Zarar Verme Suçu

Mala zarar verme suçunun konusu olarak “taşınır ve taşınmaz” mal olduÄŸunu görmekteyiz. Böylelikle mal olarak tespit ettiÄŸimiz herhangi bir ÅŸeyin sadece ekonomik deÄŸer olarak deÄŸil maddi ve manevi deÄŸere sahip olabileceÄŸini vurgulamakta yarar vardır.[10]

Bu konuda malvarlığı kapsamı dahilinde incelenebilen enerjilerin mala zarar verme suçu kapsamında deÄŸerlendirilemeyeceÄŸi[11] görüÅŸü olmasına karşılık konunun tartışmalı olduÄŸunu ve TCK 163. maddesi ile elektrik, su, doÄŸalgazın suçun konusunu oluÅŸturabildiÄŸini, “Nitelikleri itibariyle taşınabilen maddi ÅŸeyler ile edinilmeye elveriÅŸli doÄŸal güçler sayılmak suretiyle elektrik, atom enerjisi gibi doÄŸal güçler de taşınır eÅŸya hükmünde kabul edilmiÅŸtir”[12] görüÅŸüyle doÄŸal güçlerin de taşınır ÅŸey/mal olarak kabul edilmesi gerektiÄŸi düÅŸünülmelidir.

Paranın suçun konusu kapsamında deÄŸerlendirilebileceÄŸi görüÅŸü[13] bulunmakla beraber paranın zilyetliÄŸinin devri ile mülkiyetinin geçmesi neticesinde kiÅŸinin kendi malına zarar vermesi söz konusu olacağından suçun oluÅŸamayacağını belirtmek gerekecektir. Ancak paranın belirginliÄŸe (ayırt ediciliÄŸe) uygun ÅŸekilde zilyetlik devrinde suçun iÅŸlenebileceÄŸi söylenebilir.

Suçun konusu içerisinde deÄŸerlendirilmesi gereken diÄŸer bir durum ise “baÅŸkasına ait olma” durumudur. Bu konuda tek kiÅŸi mülkiyetine ait olunmasında malikin belirlenmesi sorunu ortaya çıkmayacaktır ancak birlikte mülkiyet dediÄŸimiz paylı ve elbirliÄŸi mülkiyetini ayrı ayrı incelememiz gerekecektir. Paylı mülkiyet, Türk Medeni Kanunumuza göre birden çok kimsenin maddi olarak bölünmemiÅŸ bir ÅŸey üzerinde pay oranındaki sahipliÄŸini ifade etmektedir. Bu durumda malikler esasen mülkiyet konusunda payları oranında katılmaktadır ancak “her paydaÅŸ eÅŸyanın zerresinde hak sahibidir.”[14] Bu sebeple de paydaÅŸ her ne kadar payını devredebilse de ÅŸey üzerinde fiili taksim yapılmadığı zaman hakimiyetin kaybolduÄŸunu söyleyemeyeceÄŸiz. Yani payın oranı mülkiyet konusunun yönetimine dair olan paylı mülkiyet birliÄŸi için önem taşımakta ise de kiÅŸinin mülkiyeti açısından karşımıza çıkamayacaktır. Bu sebeple de suçun baÅŸkasına ait taşınır/taşınmaz mal lafzını paylı mülkiyette fiili taksimin gerçekleÅŸmediÄŸi durumlarda göremeyeceÄŸiz.[15] Bu görüÅŸümüz elbirliÄŸi mülkiyet konusunda da paralellik taşımaktadır.

Güveni Kötüye Kullanma Suçu

TCK 155. maddesi mucibince “baÅŸkasına ait olup da muhafaza etmek veya belirli bir ÅŸekilde kullanmak üzere zilyetliÄŸi kendisine devredilmiÅŸ olan mal üzerinde” sair eylemleri gerçekleÅŸtirmesi ile güveni kötüye kullanma suçunu oluÅŸturmuÅŸ olmaktadır. Buradaki elzem husus failin sadece zilyetliÄŸi (eylemli hakimiyeti) üstlenmiÅŸ olup mülkiyetin halen baÅŸkasına ait olmasıdır.

Mal kavramı içerisinde hükmün gerekçesi de göz önünde bulundurulduÄŸunda taşınır ve taşınmaz eÅŸyalar da bulunmaktadır. Aynı zamanda kıymetli evrak hususunda kıymetli evrakın muhteviyatı önem taşımaktadır zira malı temsil eden kıymetli evrakların suçun konusuna dahil olduÄŸu kabul edilebilirken ortaklığı veya hakkı temsil eden kıymetli evrakların suçun konusunu oluÅŸturamayacağı kabul edilmelidir.[16]TBK 386. maddesi ile tüketime tabi malların ödünç olarak verilmesi ile tüketilme yetkisinin de devredildiÄŸi kabul edilmelidir ancak malın farklı sebeplerde devredildiÄŸi ve tüketim yetkisinin konuya dahil olmaması durumunda tüketime tabi misli mallar da suçun konusuna dahil olacaktır.[17]

Suçun konusu kapsamındaki en önemli nokta ise zilyetlik devri ile mülkiyetin de beraberinde geçebileceÄŸi eÅŸyalardır. Para, her ne kadar TMK 762. maddesi uyarınca taşınır eÅŸya olarak kabul edilse de piyasada tedavül edilen belgenin nesnel deÄŸeri deÄŸil malvarlığı hakkını mündemiç olduÄŸu kabul edilmelidir.[18] Bu nedenle de paranın zilyetliÄŸinin devri ile esasen mülkiyetinin de devredildiÄŸi kabul edilmelidir. Birisine borç para verildiÄŸinde ilgili paranın mülkiyetinin borç verilen kiÅŸiye geçtiÄŸi ve borç veren kiÅŸinin ise borç verdiÄŸi kiÅŸiye yönelik alacak hakkı doÄŸmuÅŸ olduÄŸunu kabul etmek gerekir. Burada verilen paranın ayırt edici olma hususu yani dış dünyadan soyutlanarak verilmesi halinde ise belirlilik ilkesi korunacağı için suçun konusu olabilmesi için ancak belirgin olması hususu aranmak zorundadır. Bu sebeple öÄŸretide hâkim görüÅŸ olan paranın doÄŸrudan suçun konusu olmasına katılmamaktayız.[19] Bu hususta bir hakkı iÅŸaret eden kıymetli evrakların da dikkatle incelenmesi gerektiÄŸi aksi takdirde suçun konusunu oluÅŸturamayacağını belirtmekte fayda vardır.

Kanun lafzı ile ilgili ÅŸeyin devrinin neticesinde zilyedin haksız zilyet olmaması gerekmektedir. Bu sebeple haksız zilyetlik hususunda güveni kötüye kullanma suçu önem arz etmeyecektir. ZilyetliÄŸin devri hususunda herhangi bir sınırlama getirilmediÄŸi için tüm devir çeÅŸitleri kapsam dahilindedir. Ancak zilyetlik/hakimiyet sahasının burada önem taşıdığını göreceÄŸiz zira zilyetliÄŸin devri hususunda malikin hakimiyet sahasından çıkması gerekmektedir. Bu durumda zilyet yardımcısı, “fiili egemenliÄŸe sahip olmasına karşılık zilyet sayılmayanlar”[20] olarak kabul ettiÄŸimiz, zilyetlikle ilgili kuralları uygulayamadığımız bir sıfat bulunmaktadır. Bu durumda zilyet yardımcısının zilyet olarak kabul edilebilmesi için halihazırdaki zilyedin hakimiyet sahasından çıkması gerekeceÄŸini unutmamamız gerekir.

BaÅŸka bir husus ise TBK kapsamında 775. maddesi ile “iÅŸleme” baÅŸlığı altında düzenlenen zilyedin bir baÅŸkasına ait eÅŸyayı iÅŸlemesi/baÅŸka hale getirmesi ile emeÄŸin deÄŸerinin, eÅŸyanın deÄŸerinden fazla olması halinde artık yeni ÅŸeyin mülkiyetinin iÅŸleyen kiÅŸi olan zilyede ait olmasıdır. Bu durumda suçun iÅŸlenebilmesi için sadece zilyetliÄŸin devri gerektiÄŸini ve iÅŸleme sonrasında doÄŸrudan mülkiyetin zilyede devri gerçekleÅŸtiÄŸi için güveni kötüye kullanma suçunun iÅŸleme sonrasında oluÅŸamayacağını belirtmemiz gerekir.

Dolandırıcılık Suçu

TCK 157. maddesi uyarınca “Onun veya baÅŸkasının zararına olarak, kendisine veya baÅŸkasına bir yarar saÄŸlayan” lafzı ile malvarlığına dair herhangi bir kısıtlama getirilmeyerek (önceki maddelerde kısıtlamaları bilinçli olarak yapıldığı varsayımı ile) hukuki deÄŸeri haiz her ÅŸey suçun konusunu oluÅŸturabilecektir.

Manevi deÄŸerlerin zararlarının tespiti ve tazmini hususunda sübjektif ve objektif görüÅŸ yanında karma görüÅŸün savunulmasının ceza hukukunun amacı ile örtüÅŸeceÄŸini, en azından, dolandırıcılık suçu bakımından söylememiz gerekecektir. Bu konuda “Sübjektif unsur olarak, bir yandan kiÅŸinin içsel yönüne etkili olmalı yani kiÅŸinin psikolojik ruhsal yönü üzerinde etkili olmalı; diÄŸer yandan da dışsal yönüyle de onun ekonomik ve sosyal yaÅŸamında etkili olmalıdır. Bunlarla birlikte objektif deÄŸerlendirme yönünden bu etkilerin manevi zarar oluÅŸturabileceÄŸinin kabulünün haklı (objektif unsur) olması gerekir.”[21] görüÅŸün kabulü ile suçun oluÅŸması için maÄŸdurun malvarlığına iliÅŸkin zararın oluÅŸması gerektiÄŸi düÅŸüncesinin de giderildiÄŸini görmekteyiz.

Bu konuların yanında dolandırıcılık suçunun maÄŸdurunun tespit edilmesi de zarar kısmı için önem taşımaktadır. Suçun oluÅŸumunda aldatılan kiÅŸi ile zarara uÄŸrayan kiÅŸinin aynı olması zorunluluÄŸu olmaması ile birlikte haklı zilyedin bu konuda aldatılan ve dolayısıyla maÄŸdur sıfatını alacağını, zarara uÄŸrayan kiÅŸinin, malikin, suçtan zarar gören olacağını vurgulamamız gerekecektir.[22]

SONUÇ

Suç teorisinde suçun unsurları baÅŸlığı altında maddi unsurlar içerisinde bulunan suçun konusu, suçun meydana gelebilmesi için varlığı zorunlu unsur olarak karşımıza çıkacaktır.[23]Suçun konusunun tespitinde hata yapıldığında soruÅŸturmanın ve kovuÅŸturmanın yanlış suç üzerinden yürütüldüÄŸünü görebileceÄŸimiz gibi hükmün de yanlış tesis edildiÄŸini görebiliriz. Bu nedenle korunan hukuki deÄŸer ve suçun konusunun tespiti hayati öneme sahiptir.

Her suç kendi içerisinde bir konu barındırmak zorundadır. ÖÄŸretide hareketin yöneldiÄŸi “kiÅŸi ya da ÅŸeyin” suçun konusunu oluÅŸturduÄŸu görüÅŸü ile hümanist doktrin esasında suçun konusunu, “insanın idrak edebileceÄŸi her ÅŸey”[24]olacağı görüÅŸü bulunmaktadır. Hümanist doktrin çerçevesinde suçun konusunun daha isabetli tespit edilebileceÄŸini söylemekte fayda vardır.

Malvarlığına karşı suçlarda suçun konusunun tespiti aynı zamanda suçun unsurları baÅŸlığı altında hareket kavramında da farklılıkları gösterecektir zira eÅŸya kavramı üzerinden mülkiyetin ya da zilyetliÄŸin devri hareketlerinin farklı sonuçlar göstereceÄŸi söylenmelidir. Bu nedenle suçun konusu yanlış tespit edildiÄŸinde hareketin yöneldiÄŸi husus üzerinden yapılan çıkarımlar da yanlışlık ihtiva edecektir. Ezcümle, ceza hukuku öÄŸretisinin eÅŸya hukuku tanımlarından uzak kalmaması ve suçun unsurlarında bu tanımları aktif ve aktüel olarak kullanmak gerekeceÄŸini belirtmekte fayda vardır.

Kaynakça

Alacakaptan, UÄŸur. Suçun Unsurları. Ankara: Sevinç Matbaası, 1967.

Antalya, Gökhan. «Manevi Zararın Belirlenmesi ve Manevi Tazminatın Hesaplanması.» Özel Hukuk Sempozyumu Özel Sayısı, 2012: 230.

Erem, Faruk. Ceza Hukukunda Ümanist Doktrin. Ankara: Sevinç Matbaası, 1980.

Ergüne, Mehmet Serkan. Olumsuz Zarar. Ä°stanbul: Beta, 2008.

ERTAŞ, Şeref. Eşya Hukuku. İzmir: Barış Yayınları, 2014.

Ä°nceoÄŸlu, Asuman Aytekin. «Güveni Kötüye Kullanma.» Özel Ceza Hukuku içinde, 195. Ä°stanbul: On Ä°ki Levha Yayıncılık, 2018.

Kangal, Zeynel. «Dolandırıcılık Suçu.» Özel Ceza Hukuku içinde, 249. Ä°stanbul: On Ä°ki Levha Yayıncılık, 2018.

Koca, Mahmut, ve Ä°lhan Üzülmez. Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler. Ankara: Adalet Yayınevi, 2017.

Özbek, Veli Özer, Koray DoÄŸan, Pınar Bacaksız, ve Ä°lker Tepe. Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2017.

Sanlı, Kerem Cem. Hukuk ve Ekonomi ÖÄŸretisi ve Haksız Fiil Hukukunun Ekonomik Analizi. Ä°stanbul: Arıkan Yayıncılık, 2007.

Serozan, Rona. EÅŸya Hukuku. Ä°stanbul: Filiz Kitabevi, 2014.

Sirmen, Lale. Eşya Hukuku. Ankara: Yetkin Hukuk Yayınları, 2016.

Tezcan, DurmuÅŸ, Mustafa Ruhan Erdem, ve Murat Önok. Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuku. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2017.

Yüksektepe, Mert Asket. BAM Ceza Daireleri ve Yargıtay Ä°lamları ile Dolandırıcılık. Ä°stanbul: Aristo Kitabevi, 2018.

 


[1] Koca- Üzülmez, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, 4. Bası, Ankara, 2017, Adalet Yayınevi, s.516

[2] Rona SEROZAN, EÅŸya Hukuku, Ä°stanbul, Filiz Kitabevi, 2014, C.1 s.201

[3] SEROZAN, s.98

[4] Kerem Cem SANLI, Hukuk ve Ekonomi ÖÄŸretisi ve Haksız Fiil Hukukunun Ekonomik Analizi, s. 365

[5] Mert Asker YÜKSEKTEPE, BAM Ceza Daireleri ve Yargıtay Ä°lamları ile Dolandırıcılık, Ä°stanbul, Aristo Kitabevi, 2018, s.37

[6] Mehmet Serkan ERGÜNE, Olumsuz Zarar, Ä°stanbul, Beta, 2008, s. 14

[7] ERGÜNE, s. 18

[8] Özbek – DoÄŸan – Bacaksız – Tepe, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2017, s. 598

[9] TEZCAN – ERDEM – ÖNOK, Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuk, 15. Bası, Ankara, 2017, s. 703

[10] Özbek – DoÄŸan – Bacaksız – Tepe, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2017, s. 661

[11] TEZCAN – ERDEM – ÖNOK, Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuk, 15. Bası, Ankara, 2017, s 728

[12] Lale SİRMEN, Eşya Hukuku, 4. Bası, Ankara, 2016, s.12

[13] Özbek – DoÄŸan – Bacaksız – Tepe, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2017, s. 662

[14] Lale SİRMEN, Eşya Hukuku, 4. Bası, Ankara, 2016, s. 273

[15] Aksi GörüÅŸ, TEZCAN – ERDEM – ÖNOK, Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuk, 15. Bası, Ankara, 2017, s 728

[16] AYTEKÄ°N Ä°NCEOÄžLU, Asuman, Güveni Kötüye Kullanma, Özel Ceza Hukuku, c.4, Malvarlığına Karşı Suçlar, On Ä°ki Levha Yayıncılık, Ä°stanbul, 2018, s. 204

[17] AYTEKÄ°N Ä°NCEOÄžLU, Asuman, Güveni Kötüye Kullanma, Özel Ceza Hukuku, c.4, Malvarlığına Karşı Suçlar, On Ä°ki Levha Yayıncılık, Ä°stanbul, 2018, s. 204

[18] Şeref ERTAŞ, Eşya Hukuku, 11. Bası, İzmir, 2014, Barış Yayınları, s. 484

[19] TEZCAN – ERDEM – ÖNOK, Teorik ve Pratik Ceza Özel Hukuk, 15. Bası, Ankara, 2017, s.742; Koca- Üzülmez, Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, 4. Bası, Ankara, 2017, Adalet Yayınevi, s.631

[20] Rona SEROZAN, EÅŸya Hukuku, Ä°stanbul, Filiz Kitabevi, 2014, C.1 s. 114

[21] Gökhan ANTALYA, Cevdet Yavuz’ a ArmaÄŸan, s. 230

[22] KANGAL, Zeynel, Dolandırıcılık, Özel Ceza Hukuku, c.4, Malvarlığına Karşı Suçlar, On Ä°ki Levha Yayıncılık, Ä°stanbul, 2018, s. 254

[23] UÄŸur ALACAKAPTAN, Suçun Unsurları, Ankara, 1967, Sevinç Matbaası, s. 5

[24] Faruk EREM, Ceza Hukukunda Ümanist Doktrin, Ankara, 1980, Sevinç Matbaası, s. 45

Kyrie Irving (image. Deborah.L. Anderson)

While many will argue Stephen Curry happens to be any superstar — he is doing get job earnings of 20.Youth Kids 2023/24 Chelsea Chilwell 21 Away Navy Authentic soccer JerseyOnly two details along with Half a dozen.Youth Kids 2023/24 Chelsea Kirby 14 Away Navy Replica soccer Jersey1 helps per night on the list of very best shooters all of us get ever seen — ankle difficulties along with a absence of country wide coverage possess retained him with the highlight (as well as the All-Star Online game).Youth Kids 2023/24 Chelsea Aggie Beever-Jones 33 Home Blue Authentic soccer Jersey Although up to now as a result of Twelve postseason game titles this kind of springtime,2023/24 Chelsea Charles 21 Home Blue Replica soccer Jersey Curry featuring the actual Warriors deadlocked using Dallas from a pair of online games a chunk within the discussion semis whilst averaging Twenty five details and eight.Alsu Abdullina Chelsea JerseyThree facilitates,Niamh Charles Chelsea Jersey as well as absurd A few.2023/24 Chelsea Kerr 20 Away Navy Authentic soccer JerseyHunting for triples every night.Youth Kids 2023/24 Chelsea Ingle 5 Home Blue Authentic soccer Jersey He’ersus making this Jump.Burstow Chelsea Jersey

So exactly why compare him to be able to Kyrie Irving?Maren Mjelde Chelsea Jersey Apart from the obvious (a couple of next-level point protections holding complete companies on their backs),2023/24 Chelsea Colwill 26 Home Blue Authentic soccer Jersey them has to be thought to be a couple of the almost all mind blowing showmen in the National basketball association.Youth Kids 2023/24 Chelsea Gusto 27 Away Navy Replica soccer Jersey Are both fantastic ballhandlers and also each could load it up when needed.Youth Kids 2023/24 Chelsea Kirby 14 Home Blue Authentic soccer Jersey Irving averaged 23.2023/24 Chelsea Nusken 6 Away Navy Authentic soccer JerseyA few details a casino game this coming year,Womens 2023/24 Chelsea Disasi 2 Home Blue Authentic soccer Jersey and Curry currently carries a number of 20-plus place groups in the 2009-2010 nfl season.2023/24 Chelsea Sterling 7 Away Navy Replica soccer Jersey

So after a couple of business office arguments,2023/24 Chelsea Bright 4 Away Navy Replica soccer Jersey we to inquire about: who’azines far better – Irving or even Curry?Womens 2023/24 Chelsea Bergstrom 47 Goalkeeper Black Authentic soccer Jersey We argue.Beach Chelsea Jersey You opt for.Womens 2023/24 Chelsea Caicedo 25 Away Navy Authentic soccer Jersey

*** *** ***

KYRIE IRVING
At the era of 20,2023/24 Chelsea Enzo 8 Away Navy Replica soccer Jersey Stephen Curry is in all likelihood by far the most enjoyable player from the NBA.Womens 2023/24 Chelsea Gusto 27 Away Navy Authentic soccer Jersey

That’ohydrates zero small feat inside a golden era of natural talent that has LeBron James,Lavia Chelsea Jersey Kevin Durant,Youth Kids 2023/24 Chelsea Reiten 11 Away Navy Authentic soccer Jersey Frank John,2023/24 Chelsea Abdullina 27 Home Blue Authentic soccer Jersey Carmelo anthony precisely what sometimes seems like a thousand different excellent participants.Eve Perisset Chelsea Jersey Playing with the past few 2 or 3 weeks we’onal viewed Curry burst beneath a country wide spot light,2023/24 Chelsea Broja 19 Away Navy Authentic soccer Jersey hitting pretty much every photo feasible on the mind’utes vision — and over a few which were completely unattainable.2023/24 Chelsea Sanchez 1 Goalkeeper Black Authentic soccer Jersey Away stability pull-up threes from the nook,Erin Cuthbert Chelsea Jersey deal layups having bodies traveling by air throughout the side,Macario Chelsea Jersey near 30-foot weapons that splashed properly throughout the net — all from your participant therefore thin that he could match his / her system in to one particular knee of Erika Jordan‘ersus pop denims.Youth Kids 2023/24 Chelsea N??sken 6 Home Blue Replica soccer Jersey

It contradicts reason,Youth Kids 2023/24 Chelsea Kerr 20 Away Navy Replica soccer Jersey which can be why is Curry’ohydrates climb and so fascinating.Cankovic Chelsea Jersey We’ng never seen a player that is comparable to your pet just before,Youth Kids 2023/24 Chelsea Andrey Santos 20 Home Blue Replica soccer Jersey so we don’big t really know what with regards to our self while he looks like the best gentleman in the game alongside Longoria and tony parker,Youth Kids 2023/24 Chelsea Nusken 6 Away Navy Authentic soccer Jersey Harry Duncan and Manu Ginobili.2023/24 Chelsea Chilwell 21 Home Blue Authentic soccer Jersey Costs Simmons graded Curry next within his once-a-year buy and sell value gleam yesterday,2023/24 Chelsea Sanchez 1 Goalkeeper Black Replica soccer Jersey prior to Russell Westbrook,Youth Kids 2023/24 Chelsea Disasi 2 Home Blue Replica soccer Jersey David Shore up,Womens 2023/24 Chelsea Mjelde 18 Home Blue Authentic soccer Jersey Robert and Anthony.Macario Chelsea Jersey

Through all this,Youth Kids 2023/24 Chelsea Cuthbert 22 Away Navy Authentic soccer Jersey a different of the league’ersus most able minded fresh stars has been jammed in your house.Youth Kids 2023/24 Chelsea Bright 4 Away Navy Authentic soccer Jersey Kyrie Irving,Youth Kids 2023/24 Chelsea Enzo 8 Home Blue Replica soccer Jersey this league’s Novice of this year next year and an Eastern Meeting All-Star this past time of year,Jessie Fleming Chelsea Jersey acquired your disaster to be drawn up with the woeful post-LeBron Cleveland Cavaliers and contains nevertheless in order to actually sniff the playoff atmosphere which Curry is blossoming underneath.Womens 2023/24 Chelsea Lavia 45 Away Navy Authentic soccer Jersey She has a break down number of nut incidents and required to conform to a new trainer with Henry Darkish when the 2013-14 time arrives.

And but, I’d nevertheless carry Irving for the long haul.

Given that Curry could be the best participant to observe in all of basketball game, I actually currently detest me intended for keying in these phrase. Nevertheless there’s your firm stand out to make in the event that you’lmost all pick up everyone out and about.

First, the natural statistics, that happen to be eerily equivalent. Whilst Curry is often a in the past excellent player with the dice (Forty five per cent from three-point selection about just about nine makes an attempt per game with 2012-13), Irving isn't any stoop themself at a healthful 39.4 % coming from heavy above his or her vocation. General, each players chance Forty five pct with the floor in 2010 while Curry averaged additional assists (seven to help Irving’s six) as well as a€"- fairly strangely -a€" additional boards (4 in order to Irving’azines Three.Seven). Curry also edged Irving ever-so-slightly within items per game (Twenty-two.In search of to help Irving’ersus Twenty-two.Your five).

But, of course, context is important when reviewing these figures. Although Curry’s scoring online game is more or less defined by the three-point shot (over Forty percent associated with his shots result from deeply, according to Basketball.internet), Irving works by using the threat connected with his / her capturing to look at upward driving a car shelves on the pick-n-roll. At merely Twenty-one, he’azines already one of several league’s best from banging their key defensive player and credit scoring by possibly mid-range or perhaps for the band.

That willingness to operate a vehicle furthermore gets Irving to the totally free put range, wherever they picture Eighty-five.Five percent with all 5 endeavors every recreation in 2012-13 a€"- greater than Deron Williams, Frank Scott in addition to Ty Lawson. Curry’ohydrates moderate assemble simply leaves your pet more prone to contact, so he / she devices more infrequently. Whilst Irving got higher than a 1 fourth involving their tries from your minimal place this coming year, in addition to converted in 55 pct of those, Curry got just below 12 percent associated with his / her shots after that, in accordance with National basketball association.com

In short, they’re the two professional scorers exactly who attempt his or her small business differently. Irving is merely more versatile, and it’utes tougher in order to bunch on safeguarding virtually any one element of his or her video game.

Speaking associated with defense, nicely, not gamer is very extraordinary. Irving, even though, seems to have an increased threshold normally indicate because of his or her entire body. From the appropriate system, as well as Scott Brownish is renowned for the protective schemes, Irving provides the particular sports equipment to become at the least acceptable on that stop. Curry is indeed small which he genuinely can’testosterone levels do much to quit the more physical safeguards.

Of study course, children's in addition to incidents must come into your situation. Although Irving can be Twenty-one with a lot of space to improve (it's the same the group bordering him or her), Curry is probably close to his or her peak at 30. Even though both equally players currently have was battling with injuries, Curry’azines persistent ankle troubles are far more about compared to Irving’ersus series of freak accidents.

Curry happens to be brilliant, as well as perhaps the higher player today. However he could be additionally working together with considerably remarkable teammates, and will be in the peak associated with the powers.

We’onal rarely scraped the counter along with Irving, which is the reason I’m home siding with your ex.
-PATRICK MALEE

Keep reading through to listen for why one of our freelance writers would carry Curry over Irving…

Internet pages : 1 Only two